Hulp keuze kogelvrij vest

In deze webwinkel zijn kogelwerende vesten onderverdeeld volgens hun beschermingswaarde ten opzichte van de Duitse SK1 norm. Zijnde bescherming tegen het kaliber 9x19mm en de speciale politiemunitie 9mm QD-PEP en Action 4. Wij geven telkens wat toelichting.

SK1 kogelvrije vesten 

Kogelwerende vesten officieel gecertificeerd als SK1. Dit is de Duitse norm voor kogelwerende vesten die bescherming bieden tegen het kaliber 9x19mm en de harde messing politiekogels QD-PEP en Action 4. SK1 is een hogere bescherming dan de Amerikaanse NIJ-2 en een lagere bescherming dan NIJ-3A en ook lager dan de Engelse HO1 of HO2. Voor Duitse bewakingsagenten is dit de huidige norm in Duitsland. De FLEX-PRO-SK1 kogelwerende pakketen van Engarde zijn dun en licht en van hoge kwaliteit. 

Deluxe SK1 FLEX-PRO discrete kogelvrije vest voor bewakingsagenten


SK1 + 7.62x25mm Tokarev

Kogelwerende vesten officieel gecertificeerd als SK1 maar ook met NIJ-3A + 7.62x25mm Tokarev.   Het oude Russische kaliber 7.62x25mm is een klein maar vrij krachtig kaliber waar Europese en Amerikaanse normen in het verleden geen rekening mee hebben gehouden. Men kan niet zomaar aannemen dat alle kogelwerende vesten het 7.62x25mm patroon kunnen stoppen. Grote hoeveelheden oude Russische TT33 Tokarev pistolen werden illegaal Europa binnengesmokkeld en vormen een reële bedreiging voor bewakingsagenten en politieagenten. De nieuwe eisen zijn dat een kogelwerende vest ook het kaliber 7.62x25mm moet kunnen stoppen. De NIJ-2 en SK1 kogelwerende vesten zijn te licht en kunnen het 7.62x25mm Tokarev patroon niet stoppen. In deze categorie zetten wij alle kogelvrije vesten die well SK1 gecertificeerd zijn of gelijkwaardig maar die ook bescherming bieden tegen het kaliber 7.62x25mm Tokarev.


Alternatief SK1 kogelvrij vest

Kogelwerende vesten die niet officieel SK1 gecertificeerd maar gelijkwaardig zijn met ballistische eisen gesteld aan de SK1 norm. Deze kogelwerende vesten hebben een ander officieel certificaat zoals het Amerikaanse NIJ-3A of het Britse HO1-KR1 en HO2-KR1-SP1. Dit zijn kogelwerende en steekwerende vesten met een hogere beschermingswaarde dan de Duitse SK1 norm.

  

NIJ-2 kogelvrije vesten en T-shirts

NIJ-2 is de lichtste beschermingswaarde die nog gebruikt wordt en biedt bescherming tegen de kalibers 9x19mm - .357Magnum en tegen de meeste andere kleine zakpistolen en revolvers die die vaak verborgen meegedragen worden. Dit zijn dunne en flexibele kogelvrije vesten of T-shirts die goed de lichaamsvorm volgen en vrijwel onzichtbaar kunnen gedragen worden. Ze worden vooral gewaardeerd door de dames omdat ze goed de vrouwelijke lijn volgen en comfortabel zitten. De kans bestaat dat een NIJ-2 kogelvrij vest de moderne harder kogelpunten van de politie QD-PEP en Action 4 niet kunnen stoppen. NIJ-2 is dus lichter dan SK1!


NIJ-3A (04) kogelvrije vesten en T-shirts

Het beschermingsniveau 3A volgens de Amerikaanse norm NIJ 0101.04 of (04) wordt in de meeste Europese landen als minimum beschouwd. Het biedt bescherming tegen de kalibers 9x19mm en .44magnum en biedt over het algemeen ook een steekwerende bescherming tegen messen. Voor de leek die een algemenen beschermvest wenst raden we NIJ-3A (04) LCF aan. Dit is een zeer flexibel kogel- en steekwerend pakket met een hoge beschermingswaarde. NIJ-3A (04) is een hogere bescherming dan KR1.

Pollux NIJ-3A (04) discrete steek- en kogelwerende vest voor bewakingsagenten

Heracles Molle NIJ-3A (04) steek- en kogelwerende vest voor bewakingsagenten 


NIJ-3A (06) kogelvrije en steekwerende vesten

Het beschermingsniveau 3A volgens de Amerikaanse norm NIJ 0101.06 of (06) is de meest recente versie en houd meer rekening met de krachtiger patronen en +P ladingen van moderne munitie. Het biedt bescherming tegen de kalibers .357SIG en .44magnum. Deze kogelwerende vesten zijn ook iets dikker dan de NIJ-3A(04) vesten. Beter geschikt tegen Amerikaanse en Russische 9x19mm +P munitie die zwaarder geladen is dan de standaard 9x19mm NATO patronen en tegen de .357 SIG kaliber patronen. Deze kogelwerende pakketten bieden een aanzienlijk grotere ballistische bescherming dan SK1. Een van de gekende NIJ-3A (06) kogelwerende pakketten van hoge kwaliteit, dun en licht zijn de FLEX-PRO-3A van Engarde. 

Deluxe 3A-(06) FLEX-PRO discrete steek- en kogelwerende vest voor bewakingsagenten


HO1-KR1 kogelvrije en steekwerende vesten

Het beschermingsniveau HO1-KR1 volgens de Britse CAST 2017 H01 - KR1 is een vrij recente steekwerende en kogelwerende bescherming tegen een objectieve bedreiging van messen en handvuurwapens zoals ze zich nu voordoen. De Britse CAST 2017 H01 - KR1 is gebaseerd op de KR1 met als basis 9x19mm en de moderne politiemunitie QD-PEP en Action 4 met uitbreiding naar de kalibers .357Magnum en 7.62x25mm Tokarev met alle  trauma kleiner dan 44 mm. Steekwerend tegen messen met een objectieve kracht van 24 en 36 joule. Deze beschermende pakketten zijn vrij soepel en bieden een hogere bescherming dan SK1 en wordt veel gebruik door politie en overheidsdiensten. 

Pollux HO1-KR1 discrete steek- en kogelwerende vest voor bewakingsagenten of politie  


HO2-KR1-SP1 kogelvrije en steekwerende vesten

Het beschermingsniveau HO2-KR1-SP1 volgens de Britse CAST 2017 is de zwaardere versie en omvat eveneens een vrij recente steekwerende en kogelwerende bescherming tegen een objectieve bedreiging van messen en handvuurwapens zoals ze zich nu voordoen. De Britse CAST 2017 H02 - KR1 -SP1 is gebaseerd op de KR1 met als basis 9x19mm en de moderne politiemunitie QD-PEP en Action 4 maar dan met een klein trauma van slechts 20mm. De kalibers .357Magnum en 7.62x25mm Tokarev hebben slechts een trauma kleiner dan 25 mm. Steekwerend tegen messen met een objectieve kracht van 24 en 36 joule waarbij priemen met een kracht tot 24 joule geen penetratie van het pakket hebben. Deze beschermende pakketten worden over het algemeen in zichtbare politie kogelwerende vesten gebruikt. Zijn vrij stevig en bieden een aanzienlijk hogere bescherming dan SK1. Is een vervanging van de oude HG2-KR2-SP2 pakketten en voldoen zelfs aan de NIJ-3A(06) normen. Meest gebruikt door algemene politie en overheidsdiensten.

SK2 kogelvrije vesten

Het beschermingsniveau SK2 volgens de Duitse norm is een speciale beschermingswaarde die gaat tot het kaliber .357Magnum maar dan met een harde koper of messing spitskop kogelpunten. Deze norm komt enkel in Duitsland voor en is bedoeld om speciale munitie met harde kern voor handvuurwapens te stoppen. Dit is normaal een relatief dunne ceramische plaat.  Deze worden meestal door de politie gebruikt.